Ceylin del Carmen Alvarado; strijder in het veld

Van modder in de bossen tot sneeuw op het veldterrein; veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado overwint het allemaal binnen ploeg Corendon-Circus. Haar wielen draaien op volle toeren, haar hand draait ze er niet voor om. We vinden het dan ook geen verrassing dat ze werd uitgeroepen als Sporttalent van het jaar 2018. Tijd om deze jonge sportvrouw ook even bij óns op het podium te zetten.

Op haar Instagram account kun je samen met haar ruim 18.000 andere volgers wekelijkse updates bekijken. En die zijn indrukwekkend. Van top tot teen in de modder mét fiets over haar schouder tot chique gekleed op reis met een brede lach en natuurlijk op de treden van het podium; we zien het allemaal voorbijkomen. “Ik leef echt voor het veldrijden; het is ontzettend leuk. Toen ik bijna drie jaar geleden de keuze moest maken of ik ging studeren of verder wilde als topsporter, twijfelde ik dan ook geen moment. Dit is een kans die ik nú krijg, later niet meer. Daarom heb ik hem volop gegrepen.”

Inspanning en ontspanning
In de winter rijdt ze zo’n twee wedstrijden per week. Daarnaast traint ze het hele jaar door bijna dagelijks. Mentaal gezien heeft ze daar weinig moeite mee: “Ik weet waar ik het voor doe en ben erg gefocust op mijn doelen. Maar lichamelijk gezien zijn het zware inspanningen die ik moet leveren. Het is daarom belangrijk dat ik rondom het trainen en de wedstrijden goed voor mezelf zorg. Voldoende rust is heel belangrijk; ik heb één standaard rustdag per week. Daarnaast probeer ik in mijn vrije tijd ontspanning op te zoeken door leuke dingen met familie en vrienden te doen.”

Fietsen zonder ongemakken

Al dat bewegen brengt soms wat lichamelijke ongemakken met zich mee. “Schuurplekken bij het zitvlak, mijn liezen, de bandjes van mijn fietsbroekjes en die van mijn sporttop… Erg vervelend en het duurt lang voordat het genezen is. Ik nam het altijd voor lief, want ja, het hoort er nu eenmaal bij.” Lachend gaat ze verder: “Ik kan moeilijk zonder die kleding op de fiets gaan zitten!” Als laatste redmiddel wilde ze Smoovall wel een kans geven. “Ik was sceptisch na alle eerdere teleurstellingen, maar deze spray werkt ontzettend goed. De drukpunten tijdens het fietsen blijven natuurlijk hetzelfde, maar nu heb ik geen last meer van schuurplekken. Ik vind het een heel fijn product, tegenwoordig gaat het overal mee naartoe!”

Hard werken wordt beloond

Waar de 21-jarige tot nu toe het meest trots op is? “Ik heb twee keer achter elkaar een medaille gewonnen op het wereldkampioenschap en ben momenteel ook huidig Europees kampioen bij de beloften. Mag ik er nog één noemen? Vorig seizoen heb ik een overwinning behaald bij de elites; mijn eerste echte prof overwinning!” Het enthousiasme spat van haar af. Waar komt die drive voor deze sport vandaan? “De afwisseling maakt dat elke wedstrijd een compleet andere beleving is. Je strijdt veertig minuten lang keihard op een parcours dat er iedere keer weer anders uitziet; geweldig. Daarnaast geeft het een extra kick als ik alle mensen langs de zijlijn ziet staan die me komen aanmoedigen.” Natuurlijk waren we ook nog benieuwd naar haar doel voor komend jaar: “Goud op het wereldkampioenschap natuurlijk!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Smoovall blogartikelen.