Hardloopster Jessica Oosterloo vecht voor haar droom

Back on track met Smoovall; ze traint weer zonder zorgen

Na een periode waarin ze overtraind is geweest, gaat de 29-jarige Jessica er weer vol voor. “Het is hard werken en goed luisteren naar mijn lichaam. Maar ik weet waar ik het voor doe: ik wil ontzettend graag debuteren op de marathon.”

Back to when it all started: op haar twaalfde begon Jessica al met hardlopen en sloot ze zich aan bij een loopvereniging. “Daarnaast deed ik aan schaatsen, skeeleren en turnen en rond mijn vijftiende kwam daar ook fietsen bij. Maar als je ouder wordt, kun je het niet allemaal blijven doen.” Het hardlopen en fietsen heeft ze erin gehouden. “In 2015 kwam ik in contact met de bondscoach van de duatlon in Nederland. Hij inspireerde me om beide te combineren. Ik merkte alleen dat ik steeds beter werd in hardlopen, dus heb er uiteindelijk voor gekozen daarin door te gaan. Fietsen doe ik nu als alternatieve training, omdat het minder belastend is voor mijn lichaam en omdat ik het nog steeds heerlijk vind om te doen!”

Een echte doorzetter
Omdat ze overtraind is geweest, staat het hardlopen bij Jessica momenteel op een iets lager pitje dan gewoonlijk. Ze werkt parttime en staat onder begeleiding van een sportarts. Maar vergis je niet; ze traint nog steeds zeven of acht keer per week. “Wel op lagere intensiteit. In het voorjaar bestonden mijn trainingen uit wandelen en korte duurloopjes. Dat vond ik soms erg frustrerend, omdat ik zo graag meer wilde. Langzaam heb ik steeds meer kwaliteit toegevoegd aan mijn looptrainingen.” Of ze er tijdens haar rustperiode ooit over na heeft gedacht om te stoppen? “Geen denken aan! Ik woon in Friesland en vind het heerlijk om op deze manier van de natuur te genieten.”

Zonder zorgen dankzij Smoovall
Ze werkt dus keihard aan herstel. “Het gaat nu de goede kant op en ik vind het fijn om weer vaker en intensiever te kunnen trainen. Daarbij maak ik dankbaar gebruik van Smoovall, zowel tijdens het hardlopen als fietsen. Door veel transpireren of tijdens warme dagen krijg ik vaak last van schuurplekken die gaan irriteren. Voorheen smeerde ik me altijd in met crème, maar dat is erg vettig en helpt maar voor even. En of dat nu echt goed is voor je sportkleding… Met Smoovall maak ik me daar niet druk om. Ik gebruik het altijd, want je hebt totaal niet door dat je iets op je lijf hebt. Het plakt niet, trekt snel in en ruikt lekker fris.”

Big deal: de marathon
Als ze weer helemaal fit is, wil ze haar debuut maken op de marathon. “Maar geduld is een schone zaak. Hopelijk gaat de marathon in 2020 voor mij gebeuren. Het lijkt me ontzettend gaaf dat een keer mee te maken. Het proces er naartoe, de trainingen…” Tot die tijd is het hard werken en motivatie halen uit de overwinningen die ze tot nu toe heeft behaald. “Het moment dat me het meest bijstaat, is de halve marathon in Venlo. Daar was ik de snelste Nederlandse en liep ik een dik persoonlijk record. Het is één van mijn mooiste prestaties, die er voor mij echt uitspringt!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Smoovall blogartikelen.